Tarpeeton salailu tuhoaa julkisen luottamuksen

images.duckduckgo.com

Helsingin Eläinsuojeluyhdistys on pitkälti yli satavuotias (vuodesta 1870) hyväntekeväisyysyhdistys, josta on viimeisten reilun 10v aikana kuulunut hurjia juttuja. Erityisesti ne ovat koskeneet yhdistyksen työntekijöiden kohtelua, ja heistä eritoten eläinten hoitajia. Myöskään tilannetta ratkomaan kutsutut uudet esimiehet eivät ole onnistuneet tilannetta korjaamaan, vaan he ovat poikkeuksetta itse menettäneet työnsä.

Tänään Creat julkaisi toimittaja Teemu Kammonen-LaFiuran paljastuksia Hesyn menneistä suhmuroinneista, osuvalla nimellä HESYLeaks. Jatkoa paljastuksille seurannee vielä viikon mittaan ennen yhdistyksen vuosittaista jäsenkokousta lauantaina, vapunaattona 30.4.

Ongelmat näyttäisivät johtuvan huonon hallituksen lisäksi myös parista tietystä pitkäaikaisesta työntekijästä, joista ainakin toinen on myös kiristänyt uusia hallituksen jäseniä suosiollaan yhdistyksen jäsenien keskuudessa. 2013 Terveystalossa tehdyssä työhyvinvointiselvityksessä kaikki työntekijät nimesivät vain kaksi henkilöä ongelmatapauksiksi. Jos minut valittaisiin hallituksen jäseneksi, selvittäisin aivan ensimmäiseksi, onko syytä jatkaa näiden kahden henkilön työsopimuksia – he ovat siis edelleen talossa. Uudessa selvityksessä pitäisi kuunnella muita vanhoja työntekijöitä ja koota näistä epäilykset ylittävä kooste, siis näiden AVIn raporttien lisäksi.

Pelastetaan HESY -porukka sitoutuu yhdistyksen toiminnan avoimuuden merkittävään kasvattamiseen sekä yhdistyksen työntekijöiden palkkauksen saattamisen TESsin tasalle. Työntekijät voisivat vihdoin liittyä ERTO:n jäseniksi, jota koitettiinkin ensimmäisen kerran vuonna 2004, mutta joka hallituksen puolesta torpattiin . Käsittääkseni varsinkin eläinhoitajien palkat ovat olleet kohtuuttoman matalalla, eli ainakin näihin asioihin tulisi välitön parannus.

Tähän asti olen pitkälti mieltänyt, että lähinnä maamme hallitus ja yksityiset yritykset tarvitsisivat avoimempaa toimintakulttuuria, mutta kyllä tämä yleistä luottamusta nakertava salamyhkäisyys on saatu haittaamaan hyväntekeväisyyttä harrastavan yhdistyksenkin toimintaa. Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat tässä vaiheessa nähdäkseni ainoat tavat palauttaa tämän perinteikkään yhdistyksen maine entiselle tasolleen.

Minusta voitaisiin aloittaa ihan ensimmäiseksi avata koko yhdistyksen kirjanpito sekä pöytäkirjat ja laajentaa avoimuuden yhdistyksen jokaiseen tulevaisuudessa tuottamaan kirjalliseen tuotokseen. Ne pitää löytyä vastaisuudessa internetistä vähintään jokaisen jäsenen saataville, enkä näe hyvää syytä olla paljastamatta näitä koko maailmalle. HESYn tulisi ilmoittaa maksamansa palkat, työnkuvat, raportit eläinten hyvinvoinnista ja seurannasta sekä tarkka kuvaus jokaisesta sijoitetusta eurosta. Vain näin salaperäisyyden verhoon kääriytynyt yhdistys saadaan taas toimintakuntoon.

Varsinkin hyväntekeväisyyttä harrastavalle yhdistykselle maksimaalinen avoimuus on erittäin suotavaa. HESYn tapauksessa se on jo elintärkeää.

HESYn jäseniksi 29.2.2016 mennessä liittyneet voivat äänestää minua ja muita mainioita, täydelliseen uudistukseen sitoutuneita ehdokkaita. 30.4.  kokouksessa nähdään!

Leave a comment

Your email address will not be published.