Onko Trumpin oikeutta sananvapauteen rikottu?

Kuten hyvin usein, jos otsikossa on kysymysmerkki, vastaus esitettyyn kysymykseen on mitä todennäköisemmin: Ei. Niin myös tällä kertaa.

Aivan ensimmäiseksi, vain valtio voi rikkoa kansalaistensa oikeutta sananvapauteen ja se tekee niin aina rikottuun lakiin vedoten kuten nyt esimerkiksi väkivaltaan yllytettäessä niinkuin Trump ja Parlerin käyttäjät lähes kiistatta tekivät.

Toiseksi, yksityisellä yrityksellä on täysi oikeus kieltäytyä palvelemasta henkilöitä, jotka eivät noudata yrityksen kanssa tehtyä palvelusopimusta kuten esimerkiksi Facebookin yhteisöstandardeja tai kansallista lakia.

Näiden pitäisi olla hyvinkin itsestäänselviä asioita. Ne eivät sitä kuitenkaan tunnu olevan, jos lukee maailmalla liikkuvia kirjoituksia. Esimerkiksi Sanna Ukkola avaa kolumninsa tänään näin:

Jos somejätit voivat tehdä näin Yhdysvaltain presidentille, ne voivat tehdä näin kenelle tahansa.

Sannan sokeuttanut kognitiivinen dissonanssi on artikkelissa vahvasti läsnä ihan tästä ingressistä lähtien. Somejätit sulkevat jatkuvasti tavallisia ihmisiä pois sosiaalisesta mediasta, enimmäkseen yhteisösääntörikkomuksien takia. Jos joku liikaa juonut yksilö alkaa häiriköimään baarissa, niin yleensä tämä heitetään ulos. Tämä ei silti huoleta muita baarin asiakkaita, että nämäkin heitettäisiin ulos, elleivät he ole sitten itse käyttäytyneet aivan yhtä törkeästi.

Trumpin kohdalla on siis oltu erittäin kärsivällisiä, ja vasta hänen selvä yllytyksensä väkivaltaan, vaalituloksen mitätöimisen yritys ja epäonnistunut vallankaappausyritys saivat somejätit vihdoin pitämään kiinni säännöistä myös hänen kohdallaan.

Oikea kysymys siis kuuluisikin näin:

Mitä Trumpin olisi pitänyt tehdä, jotta hänet suljettaisiin pois somesta, jos edellä mainitut syyt eivät siihen muka riitä?

No photo description available.
Et ehkä usko, että nämä ovat oikeita lainauksia. Voit tarkistaa asian täältä.

Leave a comment

Your email address will not be published.