Onko Arhinmäen identiteetti varastettu?

Petteri Järvisen huomio elokuvien kopioimisen kiellosta on erinomainen. Se selittäisi hyvitysmaksujen “puolittumisen” jo ihan yksinäänkin. Lisäksi ihmiset kuitenkin käyttävät mm. Spotifytä ja iTunesia, eikä näidenkään käytöstä veloiteta hyvitysmaksua.

Summa, josta hyvitysmaksuista saatava tuotto on “lähes puolittunut”, oli niinkin korkea digiboksien ulottamisesta hyvitysmaksujen piiriin ja TV:n analogilähetysten samanaikaisesta lopettamisesta.

Teknologia kehittyy, eikä tämä ole todellakaan ensimmäinen kerta kun tekijänoikeuslobbaus hidastaa kehitystä. Sanon “hidastaa” koska se ei sitä pysäytä. Turhia kuluja siitä kuitenkin varmasti syntyy! Automaattipianojen käyttöönotosta (v. 1905) juurensa juontava maksu on aika lakkauttaa kertakaikkiaan. Kopioiminen ei ole varastamista, eikä ainakaan kun artistin levyn ostanut henkilö kopioi levyn kannettavalle laittelleen itselleen kuunneltavaksi. Väite siitä, että artistilta on tässä tapahtumassa viety rahaa, on kertakaikkisen naurettava eikä yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

Hymy kuitenkin hyytyy viimeistään siinä vaiheessa kun valkenee, että suomalaiset alkavat suosimaan elektroniikkatuotteiden ulkomailta ostoa entistä suurimmassa määrin. Hyvitysmaksu kasvattaakin juuri sitä summaa, jonka kuluttaja säästää tilatessaan tallennusvälineensä ulkomailta. Moni tekee niin jo nyt ihan vain siksi, ettei halua tukea TEOSTOa (joka on muuten täysin eri asia kuin köyhät taiteilijat – menestyneimmät viihdyttäjät vievät suoraan artisteille tilitettävästä summasta leijonanosan.) yhtään enempää kuin on pakko. Petteri Järvisen mukaan Suomessa on tällä hetkellä maailman 4. korkeimmat hyvitysmaksut ja hän epäilee kaavailtujen muutosten nostavan meidät suoraan kärkeen.

Kaiken kukkuraksi Arhinmäki ajaa maahamme entistä suurempaa tasaveroa! Sen luulisi olevan vielä enemmän ristiriidassa hänen poliittisten pyrkimyksiensä kanssa, kuin sen että hän väittää edesauttavansa vain kuluttajien ja köyhien taiteilijoiden asiaa. Hyvitysmaksun laajentaminen päinvastoin vahvistaa maamme tekijänoikeusmonopolia entisestään.

 

Ehkä joku onkin siis varastanut Paavon identiteetin? Varmuuden varalta allekirjoita  hyvitysmaksun laajentamisen vastainen adressi, joka toimitetaan eduskunnalle ennen lakimuutoksesta päättämistä.

Leave a comment

Your email address will not be published.