Tilastokeskuskin suosii vihreitä

Helsingin Sanomien suosittu politiikan blogisti Unto Hämäläinen kirjoitti Tilastokeskuksen luomasta “tietoaarteesta”, mutta itse löysin sieltä heti yhden asiavirheen.

Hyväksyn pitkin hampain eduskunnan ulkopuolisten puolueiden jättämisen ilman tarkempaa analyysia Tilastokeskuksen sanallisessa kertomuksessa mutta siinä on myös selvä virhe joka vaatii oikaisun: “Nuorimpia puolestaan ovat Vihreiden ehdokkaat. Vihreän liiton ehdokkaista yli 40 prosenttia on alle 40-vuotiaita, ja ehdokkaiden keski-ikä on 43,1 vuotta.” – Piraattipuolueen ehdokkaiden keski-ikä on 29,69 vuotta. Piraattien ehdokkaiden keski-ikä on siis lähes 14 vuotta pienempi kuin Vihreillä. Voitte tarkistaa tämän itse Tilastokeskuksen kokoamasta taulukosta.

Vaikka olen tottunut tällaiseen ylenkatsontaan median kohdalla kuten varapuheenjohtajamme osoitti – odotan kuitenkin valtiomme tilastokeskukselta neutraalimpaa linjaa – Piraattipuolue on nuorien ihmisten muodostama puolue ja ihmisten, varsinkin nuorien, tulisi saada tietää se!

Me olemme myös Suomen liberaalein rekisteröity puolue. HS:n vaalikoneen mukaan ehdokkaittemme hajonta tapahtuukin lähinnä vasemmisto-oikeisto -akselilla. Puolueessamme on silti myös vahvan konsensuksen saaneita talouspoliittisia linjauksia ja ne jopa täydentävät toisiaan: Vaadimme perustuloa ja byrokratian vähentämistä. Yksityiskohtaisemmat perustelut löytyvät oivallisesta puolueohjelmastamme.

Viime eduskuntavaaleista ETYJ:n vaalitarkkailijoiden raportissa nimenomaan kiinnitettiin huomioita siihen, että tiedotusvälineissä keskityttiin yleisesti eduskunnassa oleviin puolueisiin. Esimerkiksi Yleä vaadittiin antamaan pienille ja uusille puolueille riittävästi mahdollisuuksia esittää kantansa. Tämä ei ole toteutunut mielestäni kunnallisvaaleissa yhtään paremmin.

Jos Suomeen halutaan enää koskaan uutta eduskuntapuoluetta, niin eikö pienempiä pitäisi nimenomaan suosia, ei sorsia? Yksi demokratiaa parantava ehdotukseni liittyykin puoluetuen oikeudenmukaistamiseen. Kynnys puoluekannan uudistamiselle nousee koko ajan ja jos tätä demokratialle epäedullista kehitystä ei aleta pikkuhiljaa perumaan, niin  valta sementoituu yhä varmemmin nykyisille eduskuntapuolueille.

Kuinka siis säädettäisiin laki, josta olisi demokratialle iloa, muttei sen toiminnasta päättäville poliitikoille?

Leave a comment

Your email address will not be published.