Lahjoita ruumiisi tieteelle kuoltuasi

Tämänkertainen blogaukseni syntyi lääketieteellisen tiedekunnan painostuksesta. Oikeammin, tiedekunta painosti lääketieteen opiskelijan poistamaan ruumiinavauksia käsittelevän tekstin blogistaan. Pelkästään kommenttien vuoksi se on kuitenkin syytä säilyttää ihmisten nähtävillä.

Kommenteissa ajatellaan että ihmiset loukkaantuvat siitä, että lääketieteen opiskelija onkin ihminen tai että hän onnistuu näkemään synkissäkin asioissa jotain hauskaa. Tällaisesta suhtautumisesta seuraa yleensä varsin hirtehistä huumoria, jota aivan varmasti tarvitaan erilaisten raskaiden töiden kestämiseksi. Tekstin poistopyyntöjen perusteluissa pelätään myös että tällaiset tekstit saavat ihmiset luovuttamaan ruumiitaan tieteen käyttöön entistä nihkeämmin. Tämä olisikin erittäin ikävä lopputulos, joten päätin kääntää kirjoituksen saaman huomion positiiviseksi lopputulokseksi, tieteen, ja siten meidän kaikkien eduksi.

Jos asut pääkaupunkiseudulla, voit tilata ruumiinluovutuskirjan biolääketieteen laitokselta, Matti Auerilta. (09) 19127304, tai kirjoittamalla hänen sähköpostiosoitteeseensa, mattiPISTEauer@helsinkiPISTEfi

Muistakaa kertoa hänelle että haluatte testamentata ruumiinne tieteelle kuoltuanne, koska olette tänään lukeneet Kana Kainaloisen blogin, jonka tämä joutui tiedekunnan painostuksesta johtuen poistamaan. Minusta olisi kiva nähdä äkillinen piikki tämän sensuroiduksi joutuneen kirjoituksen takia ja positiivinen lopputulema saattaa innostaa blogaajaa kirjoittamaan uusista vaikeista aiheista tai ehkä jopa saamaan muutamaa muutakin lääkäriä kirjoittamaan näkemyksistään.

Tässä tietoa ruumiinluovutuskirjasta pähkinänkuoressa sekä linkki Suomen Kuvalehden taannoiseen kirjoitukseen josta löytää hyviä perusteluja testamentilleen. Vähäpätöisin näistä ei liene suurimpien hautauskulujen kattaminen…

1.Testamentti on yksinkertainen. Siinä luovutat ruumiisi allekirjoituksella Lääketieteellisen tiedekunnan hyväksymään anatomian opetukseen. Allekirjoituksen todistavat kaksi todistajaa.
2.Testamentin voi tehdä täysi-ikäinen henkilö. Sairaudet eivät aseta esteitä testamentin tekemiselle.
3.Kerro omaisillesi ja sairaalaan, esimerkiksi suurempaan leikkaukseen mennessä, että olet tehnyt testamentin. Tietäessään testamentista, sairaala ottaa kuolemantapauksessa yhteyttä laitokselle.
4.Testamentti raukeaa, jos vainajalle tehdään ruumiinavaus, tai hän on ollut kuolleena pidempään. Ruumista ei käytetä omaisten tahtoa vastaan.
5.Vainajat balsamoidaan ja käytetään opetussuunnitelman mukaan. Laitoksella vainaja voi olla muutamasta kuukaudesta vuoteen ennen hautaamista.
6.Anatomian osasto hoitaa hautauskulut ja huolehtii ruumiin siunaamisesta ja polttohautaamisesta vainajan uskontokunnan mukaisin menoin. Omaiset voivat haudata tuhkauurnan myös itse.
7.Testamentteja tehdään vuosittain 300, mutta vain kymmenesosa niistä toteutuu.

Toivonkin että lääketieteen ja muiden ammattien harjoittajat uskaltavat kertoa kokemuksistaan vastaisuudessakin. Tällainen ruumiiden luovutuspiikki voisi hyvinkin konkreettisesti osoittaa että tällaisille hirtehisen sävyisillekin kertomuksille on tilausta.

Viimeinen hyvä tekosi
Voisiko tämä olla viimeinen hyvä tekosi?

Tässä myös linkki KELA:n tarjoamaan palveluun, johon kaikki voivat kirjautua pankkitunnuksillaan.

Leave a comment

Your email address will not be published.

2 thoughts on “Lahjoita ruumiisi tieteelle kuoltuasi”