Yksityisyyden puolesta

Tänään järjestetään maailmanlaajuinen mielenosoitus yksityisyyden puolesta, kaiken kattavaa verkkovalvontaa vastaan.

Mitä yksityisyys sitten tarkoittaa, ja tarvitaanko sitä?

Yksityisyyden loukkaukset merkitsevät tunkeutumista ihmisyyden ydinalueille: ajatuksiin, mielipiteisiin, vakaumuksiin, ihmissuhteisiin ja elintapoihin.

Viestintäsalaisuuden tason eli viestinnän luottamuksellisuuden, yksityisyyden ja nimettömyyden takeiden tulee olla samoja sähköisessä ja muussa viestinnässä. Oikeus yksityisyyteen on perustuslaissa turvattu kansanvallan tärkeä kulmakivi, johon nojaavat kaikki tärkeinä pitämämme vapaudet.

Kansalaisten säännönmukainen, laajamittainen valvonta johtaa vääjäämättä väärinkäytöksiin, eikä sille ole perusteita vapaassa yhteiskunnassa.

Tekniikan kehitys on muuttanut tapaamme kommunikoida, mutta se ei ole vähentänyt yksityisyyden merkitystä. Pienimpienkin yksityisyydensuojaan tehtyjen rajoitusten on oltava erittäin hyvin perusteltuja. Jokaisella on oikeus saada tietää mihin häntä koskevia tietoja käytetään.

Edward Snowden paljasti maailman tähän asti suurimman vakoiluskandaalin kesäkuussa 2013: NSA eli National Security Agency vakoilee koko maailmaa ja se on tehnyt niin jo vuosia.

Sen sijaan, että väärinkäytöksiin oltaisiin pureuduttu ja perustuslakia rikkoneet virkamiehet oltaisiin vähintään poistettu tehtävistään, Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian hallitukset ovat tehneet kaikkensa mustatakseen Snowdenin nimen ja kohtelevat häntä vihollisena, joka äänekkäimpien vastaustajien mukaan ansaitsisi kuolla. Hän on lisäksi saanut tappouhkauksia korkea-arvoisilta virkamiehiltä. Tämäkö on kiitos massiivisten ihmisoikeusrikosten paljastamisesta?

Valtiot siis vakoilevat kansalaisiaan laittomasti, yrittävät painaa paljastukset villaisella ja tekevät kaikkensa, jotta huomio ei kiinnittyisi hallitusten tekemiin rikoksiin. YK äänesti joulukuussa yksimielisesti siitä, että myös sähköisten kommunikaatiovälineiden yksityisyys tulee turvata. Päätöksellä ei ole laillista painoa, mutta poliittista merkitystä sillä on. Tämän lisäksi, ainakin lähes kaikissa länsimaissa henkilön oikeus yksityisyyteen turvataan perustuslaissa, eli vakoiluun syyllistyneet valtiot rikkovat asettamaansa perustuslakia.

Me haluamme siis tällä mielenosoituksella tuoda huomiota valtioiden välinpitämättömälle tyylille rikkoa kansalaistensa ihmisoikeuksia massiivisessa mittakaavassa. Vaadimme, että kaikkialle ulottuva elektroninen valvonta lopetetaan ja oikeuttamme yksityisyyteemme kunnioitetaan.

Jos olemme siis mielestäsi oikealla asialla, niin voit vaikuttaa varsinkin tänään, mm. seuraavin tavoin:

  1. Osallistumalla mielenosoitukseen Rautatieasemalla Helsingissä klo 17.00
  2. Allekirjoittamalla kansalaisaloitteen joka vaatii vapautta liikkua ilman viranomaisseurantaa myös tulevaisuudessa.
  3. Ottamalla selvää asiasta ja kertomalla siitä eteenpäin. Esimerkiksi tässä on hyvä kooste tehdyistä paljastuksista ja niiden johtopäätöksistä. Twitterissä voi käyttää hashtageja #TheDayWeFightBack (kansainvälinen) #112FI (kotimainen) keskusteluun osallistumiseksi.

Puolustetaan ihmisoikeuttamme yksityisyyteen yhdessä!

Leave a comment

Your email address will not be published.