Rahoitusmarkkinavero on askel oikeaan suuntaan algoritmeilla tehtävän vedonlyönnin suitsimiseksi. Ostojen ja myyntien välinen hintamarginaali voi hieman nousta, mutta vero nimenomaan yrittää välttää piensijoittajien verottamisen – hyvin harva sijoittaja ostaa ja myy omistuksensa useammin kuin kerran vuodessa. Osakkeiden tapauksessa rahoitusmarkkinavero veisi 2/1000 sijoituksesi koosta, eli 0,001*2, kerran ostaessasi ja kerran myydessäsi.
Tämä kahden promillen vero kohdistuukin nimenomaan suurien investointipankkien koneelliseen kaupankäyntiin sekä muunlaiseen marginaalikauppaan, jossa voitot (tai tappiot) tehdään korkeintaan yhden päivän kuluessa. Myös sijoitusammattilaiset joutuvat tekemään sijoituspäätöksensä entistä nopeammin sekä vähempään analyysiin ja tutkimukseen perustuen. Markkinoista on tullut entistä hätäisemmät.
Hämmästyttää myös miten rahoitusmarkkinaverosta voisi tulla “satojen miljoonien eurojen kustannuslisä eläkeyhtiöille”, kuten kauppakamarin edustaja tänään Hesarissa taivasteli. Päiväkauppaako siellä muka tehdään? Minä ainakin haluaisin eläkevarojeni olevan turvallisemmassa säilössä.
Rahoitusmarkkinavero, eli Tobinin vero eli transaktiovero kannetaan nimenomaan transaktioista: Osakkeille ja joukkolainoille 0,1 ja johdannaisille 0,01 prosentin vero.
Algoritmeillä käytävä HF-trading on lisääntynyt massiivisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana ja se onkin muuttanut kaupankäyntiä huomattavasti epävakaammaksi. Rahoitusmarkkinavero on erittäin tervetullut lisä täysin käsistä lähteneeseen, millisekuntien eroista kilpailevien globaalien sijoituspankkien tekoälykasinoiden toiminnan rajoittamiseksi.
Tätä nimenomaista veroa ei ole perusteltua siirtää piensijoittajan maksettavaksi pankkien toimesta. Vero on suunniteltu hillitsemään edestakaista kaupankäyntiä joka on jatkuvasti suurempi osa pankkien toimintaa. Nämä markkinat ovat ainoastaan isojen pelureiden pelattavissa eikä sinne ole piensijoittajlla mitään asiaa. Voittavien pelureiden voittomarginaalit ovat niin pieniä, että peliä on pelattava mahdollisimman isoilla panoksilla, mahdollisimman nopeasti.
Rahoitusmarkkinavero todellakin hillitsisi tällaista kaupantekoa jota en kyllä näe ihmiskunnalle hyödyllisenä talouskasvuna, päinvastoin. Se häiritsee oikeiden sijoituspäätöksien tekemistä. Meidän on aika alkaa priorisoimaan myös omia yrittämismahdollisuuksiamme ja verottamaan juuri näitä isoja pelureita jotka ovat nostaneet uuden kilpailun kynnyksen aivan liian korkeaksi muun muassa lobbaamansa lainsäädännön kautta.
Rahoitusmarkkinavero on parasta mitä finanssimarkkinoille voisi tapahtua tavallisen ihmisen näkökulmasta ja se toimii sitä paremmin, mitä useammassa maassa se otetaan käyttöön. 12 maata Euroopasta on jo ihan tarpeeksi ja uskotte varmaan että 11. liittyneen maan oli vielä hieman hankalampi suostua siihen.
Rahoitusmarkkinaveron käyttöönotto on juuri sellainen toimenpide, jollainen on helpompi tehdä EU:n jäsenmaana, ja olisikin taas kiva nähdä että yhtenäisemmällä rakenteella saadaan myös isompia asioita aikaiseksi.
Pankkikriisi on pankkien syytä ja onkin ainoastaan oikein verottaa niitä enemmän Eurooppalaisten kansalaisten säästötoimenpiteistä johtuvien kärsimysten kompensoimiseksi. Toivon että tämä on vasta alkua.