Hyvitysmaksujen laajentaminen ei ole perusteltavissa

Muutama päivä sitten TEOSTOn taiteilijat kasasivat addressin hyvitysmaksujen laajentamiseksi. Katsotaanpa mihin tällainen vaatimus perustuu…

YLEn artikkelista: Taiteilijat vaativat, että hyvitysmaksun vuosituotto palautettaisiin vähintään 12 miljoonan euron tasolle. Tuotto oli sen verran vielä kaksi vuotta sitten, mutta on nyt puolittunut. — Tämä on suoranaista valehtelua! Viimeiset julkaistut luvut ovat vuodelta 2009 ja kokonaistuotto on 9 672 000 euroa. Ei siis “ihan” puolittunut!

Viime vuosien hyvitysmaksujen “nousukauden” määrät ovat myös selitettävissä pitkälti digiboksien hankintapiikistä. Näitä alettiin hankkimaan täydellä tohinalla viimeistään vuonna 2006. Tässä Helsingin Sanomien silloista tuotevertailua digibokseista. Artikkelissa mainitaan myös, että suurimmassa osassa testatuista laitteista oli 160 gigatavun kovalevy. Silloisesta TEOSTOn hinnoittelusta en löytänyt tähän hätään tietoa, mutta nykyisellään siitä joutuisi maksamaan 18€ (+alv) hyvitysmaksun. Antennilla vastaanotettavat lähetykset loppuivat jo 1.9.2007. Vain kaapelin kautta sai katsella televisiota ilman digiviritintä vuoden 2008 loppuun. Jos katsotte tuota hyvitysmaksujen “nousukautta”, niin aika kivasti osuu tuo digiboksien (pakko)hankinta juurikin tuolle ajanjaksolle. Sattumaako?

Taiteilijat jatkavat: Jos uusia laitteita ei oteta listalle, hyvitysmaksun tuotto pienenee sitä mukaa, kun kuluttajat siirtyvät uusiin laitteisiin, taiteilijat huomauttavat.Tätäkään väitettä en pureskelematta niele. Jo nyt hyvitysmaksun piiriin kuuluvat:

– Tallennettavat CD-, DVD-, Blu-ray ja MiniDisc-levy

– Digitaaliset audio- ja videotallentimet (Digitaalisia audiotallentimia ovat esimerkiksi mp3-tallentimet ja digitaalisia videotallentimia tallentavat digisovittimet.)

– C-kasetit

– VHS-kasetit, S-VHS-kasetit ja Beta-kasetit

Teosto erikseen hinnoittelussaan muistuttaa että “Maksua ei peritä matkapuhelimista, tietokoneista, muistikorteista eikä usb-muisteista.” —Voi kuinka armeliasta! Voisin lisätä tähän, ettei hyvitysmaksua pyydetä myöskään pesukoneista eikä mikroaaltouuneista vaikka näissäkin käytetään elektronista muistia!

Jos rajaa ei vedetä mihinkään, käy niin, että esimerkiksi ostaessani ääni-cd:n, teen siitä kopion autoon (cdr-hyvitysmaksu tai usb-flash-hyvitysmaksu) ja rippaan sen tietokoneelle (kiintolevyn hyvitysmaksu), siirrän muistikortille (taas hyvitysmaksu) ja laitan muistikortin puhelimeen (taas hyvitysmaksu), niin on pakko kysyä, montako kertaa samasta musiikista pitää taiteilijoiden mielestä maksaa?

Vuonna 2009 hyvitysmaksuina kerätyistä rahoista meni taiteilijoille itselleen vain vähän yli puolet, kun loput käytetään muun muassa piraattien vastaiseen toimintaan (222 000€). Tämä näyttäisi tosin hyvältä sijoitukselta kun pelkästään yhdeltä ihmiseltä karhutaan 300 000€ koska erehtyi pystyttämään keskusteluhuoneita samaa vertaisverkko-ohjelmaa käyttävälle yhteisölle. Eivät sentään saaneet pyytämäänsä kahta miljoonaa euroa… Vertailun vuoksi ehdollista vankeutta ja 7 000€ korvaukset alle 16-vuotiaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kummastakohan koituu enemmän haittaa rikoksen uhrille?

Mieleeni tuli myös sellainen asia, että jo nykyiselläkin hyvitysmaksujärjestelmällä pienen taiteilijan kopioidessa luomaansa musiikkia levyille edelleen myytäväksi hän tulee maksaneeksi helposti 50% levyjen hinnasta hyvitysmaksun muodossa! CDstä maksettava hyvitysmaksu on 0.20€ (+alv) jokaisesta levystä. Itseasiassa minua kiinnostaisikin tietää kuinka paljon nuo tuntemattomammat taiteilijat joutuvat maksamaan hyvitysmaksua suhteessa saatuihin hyötyihin.

Ja niistä paljon puhutuista köyhistä taiteilijoista: Hyvitysmaksu tilitetään tekijöille kollektiivi- ja individuaalikorvauksina. Henkilökohtaisia korvauksia ovat saaneet tekijät, joiden teoksia on esitetty radiossa tai televisiossa tai tallennettu ääni-/kuvatallenteelle. Edistämiskeskukset jakavat kollektiiviosuudet edelleen esimerkiksi ulkomaisena vientitukena alansa teoksille ja tekijöille, tukena musiikkivideoille, tukena lyhyt- ja dokumenttielokuville, kiertuetukena, työskentelyapurahoina jne. Eli toisin sanoen, nämä jo ennestään kaikkein rikkaimmat ja suosituimmat taiteilijat saavat hyvitysmaksuista hyötyä kahteen kertaan.

Hyvitysmaksujärjestelmä on aikansa elänyt, se on totta. Elektronisesta muistista, eikä muustakaan tallennuksesta tulisi pyytää tällaisia ylimääräisiä veroja usein jo entisestään menestyvien ihmisten lompakkoa lihottamaan. Hyvitysmaksua koskeva laki sanoo, ettei hyvitysmaksu kata laitonta lataamista internetistä vaan yksityiseen käyttöön muutaman kappaleen kopioinnin laillisesti. Lakien säätäminen potentiaalisen rikollisuuden estämiseksi on älyllisesti mahdotonta. Piraattipuolue vaatii hyvitysmaksun poistamista kokonaan ja on ehdottomasti sen laajennusta vastaan!

Allekirjoita piraattipuolueen tekemä addressi täällä.

Leave a comment

Your email address will not be published.