Saako tästä puhua?

Sananvapauden puolustamiseen sitoutuneen Piraattipuolueen vakaumusta testattiin, kun puolueen eduskuntavaaliehdokas nostatti kohua provosoivilla mielipiteillään. Pirkanmaalainen ehdokas sai huomiota sosiaalisessa mediassa ja valtamediassa blogikirjoituksellaan, joka käsitteli prostituutiota sopivana ratkaisuna maahanmuuttajanaisien työllistämiseksi. Ehdokkaamme oli näin käyttänyt sananvapauttaan tavalla, joka ärsytti kovasti joitain ihmisiä.

Vaikka piraattiaktiivin kirjoitukset ja niiden aiheuttama kohu voi vaikuttaa myös negatiivisesti puolueen suosioon, me emme pidä sitä riittävänä syynä rajoittaa yhdenkään ehdokkaan sananvapautta. Kuinka moni muu puolue voisi sanoa samaa?

Sananvapauden puolustaminen on äärimmäisen tärkeää juuri nyt. Mennyt vaalikausi on taas osoittanut, ettei julkishallinto kunnioita sananvapautta. Tietoyhteiskunnan vaalikone taas paljasti, ettei tähän ole tulossa parannusta – päinvastoin! Yli puolet eduskuntapuolueiden ehdokkaista puoltaa ennakkosensuurin käyttämistä ja päätoimittajavastuun laajentamista suomalaisten keskustelupalstojen ylläpitäjiin.

Tällainen päätoimittajavastuun laajentaminen rajoittaisi internetissä käytävää keskustelua radikaalisti. Valtiollisen ennakkosensuurin vaikutus sananvapauteen taas on ilmeinen. Piraattipuolueen ehdokkaat vastustavat kumpaakin näistä ehdotuksista lähes yksimielisesti. Me haluamme omalla toiminnallamme näyttää esimerkkiä vapaasta keskustelusta ja ohjata kohti perusoikeuksia arvostavaa demokratiaa, missä ihmiset saavat sanoa mielipiteensä vaikka joku siitä loukkaantuisikin.

Yleensä joku kuitenkin loukkaantuu, sanoi mitä tahansa. Bitches!

Leave a comment

Your email address will not be published.

4 thoughts on “Saako tästä puhua?”