Voitosta voittoon

Näissä historiallisissa eduskuntavaaleissa oli vain kolme voittajaa, Perussuomalaiset (+800%), Piraattipuolue (+0.5%) ja Muutos 2011 (+0.3%). Kaikkien muiden puolueiden kannatus tai mahdollisuus jatkoon pieneni. 34 lisäpaikan ja samanaikainen +800% kannatuksen kasvu ovat meriittejä, jollaisia ei olla Suomessa nähty sotien jälkeen.

Vaalien kahta vaatimattomampaa voittajaa eniten yhdistää kansalaisten yhteiskunnallisen osallistumisen kynnyksen alentaminen. Vaikka vain Piraattipuolueen saama äänimäärä vastaa osuudeltaan yhtä kokonaista eduskuntapaikkaa, Muutos 2011:lla on kuitenkin uskottava mahdollisuus paikkaan kunnallispolitiikassa muutamissa kunnissa ja sitä kautta vakavampaan yritykseen eduskuntavaaleissa.

Kaikki muut puolueet hävisivät. Vaikka monien eduskuntapuolueiden edustajapaikkojen määrä laskikin vähemmän kuin Keskustan (16 paikkaa, -31% paikkamäärästä, -7.3% kokonaiskannatuksesta) tai Vihreiden (5, -33%, -14%), kaikki eduskuntapuolueet poikkeuksetta menettivät valtakunnallista kannatustaan. Puolueen kannatuksen muutos on kiistatta tärkein asia mietittäessä vaalimenestystä. Vaikka Kokoomus on historiansa ensimmäistä kertaa Suomen suurin puolue, äkillinen poliittisen maiseman muutos mahdollisti toisenkin ennätyksen: koskaan aiemmin Suomen suurimmalla puolueella ei ole ollut 50:tä paikkaa vähempää, Saati sitten 44:ää. Edellisen hallituksen puolueiden koalitio menetti yhteensä 28 paikkaa.

Persut saivat aikaan yhden kaikkien aikojen suurimmista Suomen poliittisen historian vaalivoitoista, eli jytkyn! Mutta miksi?

Näissä vaaleissa suomalaiset halusivat äänestää ennen kaikkea muutoksen puolesta, ja se huomattiin koko Euroopasssa – jopa konservatiivisimmissa maissa tapahtuu suuria muutoksia! Nämä vaalit ovat näyttäneet suomalaisille, että äänestämällä voi taas vaikuttaa. Äänestysaktiviteettikin kasvoi korkeimmaksi 16 vuoteen. Mennyt hallitus kasvatti tuloeroja ja eriarvoisuutta, huononsi ja vähensi yhteiskunnan tarjoamia palveluja samalla lähes tuplaten valtiovelkamme – kaikki tämä vain 4 vuodessa!

Aivan kaikkea ei voi kansainvälisen laskusuhdanteenkaan syyksi vierittää. Aihetta yleiseen tyytymättömyyteen ja muutokseen on nyt hyvistä syistä paljon enemmän kuin aiemmin: työttömien määrä kasvaa, kuntia yhdistetään, kouluja suljetaan, ruokajonot ovat moninkertaistuneet ja ihmisillä on henkilökohtaista velkaa enemmän kuin koskaan ennen – ei ihme että ihmiset kokivat menneisyyden Suomen houkuttavaksi vaihtoehdoksi. Juuri tämän takia Soinin puolue sai moisen rökälevoiton; Siinä missä muut eduskuntapuolueet maalailivat tulevaisuuden taivaanrantaa uusin latteuksin, Persut lupasivat paluuta tuttuun ja turvalliseen menneisyyteen. Se tehosi kansaan hetkellä, jolloin EU:n heikoimpia talouksia ollaan pelastamassa konkurssilta näille holtittomasti lainanneiden yksityisten pankkien eduksi.

Piraattipuolue on nyt Suomen eduskunnan ulkopuolisista puolueista todennäköisin saamaan ensi vuoden kunnallisvaaleissa valtuutettuja. Kunnallispolitiikan kautta puolue tulee viimeistään saamaan ammattipoliitikkoja riveihinsä, ja nämä se voi asettaa seuraaviin eduskuntavaaleihin ehdokkaiksi. Nuorison varjovaalien tuloksissa Piraattipuolue olisi saanut 12 edustajapaikkaa – nuoret ovat selkeästi tiedostavampia vapaan kulttuurin ja tiedonvälityksen etujen suhteen, mitä Piraattipuolue on yksilönvapauksien lisäksi Suomen ainoana puolueena asemoitunut puolustamaan.

Konservatiivisten ja vanhoillisten Perussuomalaisten eduskuntakauden jälkeen arvoliberaaliudelle tulee olemaan enemmän tilausta kuin edesmenneen hallituksen jälkeen. Myös nykyiset lainsäädännön trendit viittaavat vahvasti kansalaisoikeuksien jatkuvaan rajoittamiseen, kuin myös sähköisten oikeuksien rapistumiseen. Näiden asioiden takia Piraattipuolue on ensisijaisesti perustettu ja vastoin tahtoamme lainsäädäntö tulee tukemaan syitä olemassaoloomme. Piraattipuolue tulee voittamaan kahdet seuraavatkin vaalit, perussuomalaisille moinen onni tuskin koittaa toista kertaa – muut eduskuntapuolueet kun tulevat taistelemaan menetetystä äänestäjäkannastaan kynsin hampain – jytky on herättänyt ne pitkästä unestaan.

Leave a comment

Your email address will not be published.

2 thoughts on “Voitosta voittoon”