Äänikynnys ei ole äänestäjien etu

Äänikynnys nykyisen piilevän äänikynnyksen lisäksi on turha ja demokratian aatteen vastainen. Aivan kaikkea ei tarvitse Ruotsistakaan kopioida. Nykyisen vaalipiirijaottelun piilevät äänikynnykset pitävät kyllä hyvää huolta siitä ettei eduskuntaan vahingossa pääse.

“Vanhat” puolueet ovat aivan kertakaikkisen ylivoimaisessa asemassa uusiin puolueisiin nähden JO NYT, mm. YLEn rikkoessa tasavertaista esille tuontia ja eduskuntapuolueiden saadessa puoluetukea 180k€/kansanedustaja.

Olen huolestunut nykyisestä suunnasta kohti kaksipuoluejärjestelmää. Tämä ei missään nimessä ole demokratian edun mukaista, sikäli kuin tässä maassa sen toimintaan joku vielä luottaa.

Vielä enemmän minua pännii se, että jotkut edustajat ihan tosissaan uskottelevat että äänikynnys olisi jotenkin äänestäjien ETU! Asia on täysin päinvastoin ja helppohan sieltä suuren puolueen 20% kannatuksesta on tällaisia huudella, se kun vain pönkittää omaa asemaa kerrassaan liikkumattomaksi.

Olen TAAS aivan helvetin pettynyt Vihreisiin. Tällä kertaa heidän puoltamansa keinotekoinen äänikynnys on yksi rasti lisää tyytymättömyyteni pitkään listaan. Vihreät eivät olisi puoltamallaan äänikynnyksellä koskaan päässeet eduskuntaan – miksi he kieltäisivät sen muilta uudistuksien tuulilta? Luoja tietää että niitä Suomessa tarvitaan. Maan tapa on tullut viime kaudella turhankin tutuksi.

10 pistettä Ukkolalle, vaikka olisi vain vaalitemppu ollutkin. Hän tosin tietää mistä puhuu, sillä hän olisi itsekin jäänyt pois eduskunnasta mikäli 3% äänikynnys olisi jo aikaisemmin ollut olemassa.

Minusta uusia puolueita pitäisi ehdottomasti auttaa nykyistä enemmän pyrkimyksissään tuulettaa eduskuntaa uusilla kasvoilla, ja osallistuessani keskusteluun joku sanoi minusta oikein hyvin, että puoluerahoitusta pitäisi jakaa suhteessa kannatukseen parlamentin ulkopuolellekin jääville, mutta eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneille ja kannatuksensa mittauttaneille ryhmille. Toisena korjauksena voitaisiin joko tehdä yksi, koko maan kattava “vaalipiiri” tai sitten tasata vaalipiirien koko niin, että kaikista piireistä olisi yhtäläinen mahdollisuus tulla valituksi. Nykyään esimerkiksi Pohjois-Karjalassa on noin 14% piilevä äänikynnys kun taas Helsingissä vastaava kynnys on 2.4%.

Itse suosisin yhden piirin ratkaisua. Vielä kun saisi 200 puoluetta eduskuntaan, niin päätöksistä voisi tulla paljon nykyistä demokraattisempia.

Leave a comment

Your email address will not be published.

One thought on “Äänikynnys ei ole äänestäjien etu”