M A A H A N M U U T T O

Piraattipuolueella ei ole virallista kantaa maahanmuuttoon. Oma linjani lienee aika pitkälle se, että näissä vaaleissa en aio maahanmuutosta puhua muutoin kuin kysyttäessä.

Olen enemmän huolissani kansalaisoikeuksien rapistumisesta (Sananvapaus, yksityisyys, kokoontumis- ja liikkumisoikeudet), työntekijän aseman heikentämisestä, ympäristön ja eläimien pahoinpitelystä, kirkon ja valtion erottamisesta (esim. kristittykin saisi ottaa oppiaineekseen elämänkatsomustiedon uskonnon opetuksen sijaan), ja niin edelleen. En näe maahanmuuton ongelmia läheskään suurimpana epäkohtana yhteiskunnassamme.

Tässä nyt kuitenkin muutama ajatukseni maahanmuutosta: Yksi helposti parannettava epäkohta olisi kohdentaa lisää määrärahoja maahanmuuttajien suomen kielen opiskeluun – jos maailman vaikeimpiin kieliin lukeutuvaa suomea opiskellakseen pitää ensin jonottaa puoli vuotta, niin kuinka kauan kestää, että sitä hallitsee tarpeeksi hyvin sopiakseen esimerkiksi asiakaspalveluun? Kuinka helposti tässä ajassa alkaa passivoitumaan?

Ajatteleehan moni suomalainenkin, että kannustinloukot estävät ihmisiä motivoitumasta työhönsä, koska saavutettu lisäetu on niin huono. Oman lisäetuni tienasin viime kesänä, ~140€ 28h työstä kaupungilla, koska ansiosidonnaistani leikattiin 50%. Mietin kyllä ihan tosissani viettäväni mielummin aikaa kotona, ja näkisin että aikani on arvokkaampaa kuin 5€/h.

Maahanmuuttajilla, heistä ehkä lähinnä turvapaikan saaneiden joukolla on suurimpia ongelmia kielemme JA kulttuurimme kanssa – jos oletetaan, että ensimmäinen vuosi menee helposti jonottaessa ensin ½v opiskelemaan pääsyä, ja toinen puoli vuotta kielen alkeiden opiskelussa, niin eikö tässä ajassa ehdi tottumaan huolenpidosta, jota heille useiden maahanmuuttokriitikoiden mielestä syydetään liiankin kanssa?

Mielestäni monien ihmisten viha mamuja kohtaan johtuu kuitenkin epärealistisista sopeutumisodotuksista, joita nämä samaiset kriitikot heihin kohdistavat. Kuinka nopeasti he itse sopeutuisivat täysin vieraaseen kulttuuriin jossa toimitaan täysin eri tavoin, tuntemattomalla kielellä?

Väkivaltarikoksien kohdalla voisin kuitenkin lähteä sellaiselle linjalle, että maahanmuuttajilta odottaisin nuhteettomampaa käytöstä – ainakin pahimmat väkivaltarikolliset voisin ihan hyvin passittaa takaisin maahan josta tulivatkin. Toisen maan vieraana pitää osata myös käyttäytyä.

Leave a comment

Your email address will not be published.